neděle 28. srpna 2011

Prometheum tymphaeum v přírodě

Můj zájem o rostliny rodů Prometheum a Rosularia začal teprve relativně nedávno. Zčásti byl vyvolaný tím, že má sbírka netřesků rodů Jovibarba a Sempervivum je již téměř kompletní, stejně tak tím, že se jedná o skupinu překrásných a zajímavých rostlin. Většina těchto rostlin v přírodě roste v Asii především na území Turecka a některé i v Africe. Jediným evropským druhem je Promerheum tymphaeum.  Tento druh je endemický v pohoří Pindos na severu Řecka , kde roste v nadmořských výškách nad 2000 metrů na asi 3 – 4 lokalitách. Jde tedy o jeden z nejvzácnějších druhů rodu.
P. tymphaeum jsem měl letos možnost v přírodě vidět při své cestě na Balkán, kdy jsme hledali netřesky na území pěti států. Tento sen každého zimovzdorného sukulentáře jsme si tedy nemohli nechat ujít. Díky kolegům, kteří jej naprostou náhodou při hledání endemického Sempervivum marmoreum subsp. ballsii v roce 2006 našli jsme měli poměrně přesné údaje o nalezišti. Dostat se do výchozího bodu túry za touto rostlinou bylo opravdovou zkouškou nervů. Vyjížděli jsem ráno od břehů Prespanského jezera, ovšem na makedonské straně, mířili jsme totiž do Národního parku Galičica toužíce spatřit Sempervivum ciliosum var. galicicum. Teprve poté jsme se vydali k řeckým hranicím, a přes hraniční přechod Medžitlija jsme bez problémů vstoupili do Řecka. Měli jsme koupenou poměrně dobrou mapu Řecka, ovšem ani ta nám nepomohla od již v tu dobu tradičního zabloudění v jednom řeckém městě a od záchvatu vzteku mého kolegy, kterého mé navigování už nebavilo. Nicméně po několika hodinách průjezdu Pindosem a následného hledání výchozího bodu – malebné obce Mikro Papigo na samém konci obřího kaňonu Vikos, jehož průjezd je na desítky kilometrů serpentýn konečně táboříme u silnice přímo na dohled od nejvyšší hory Smólikas (2637 m), jež je úžasně nasvícena zapadajícím sluncem.

Smólikas osvícený večerním sluncem
Mikro Papigko
Ráno se z Mikro Papigka vydáváme na pěší pochod po malebné stezce lemované množstvím historických staveb. Po dohodě utíkám svému kolegovi s tím, že se setkáme nahoře, čeká nás převýšení přes tisíc metrů. Po cestě potkávám zajímavé populace miniaturních rostlin Sedum album s kulatými listy a mnoho dalších zástupců rodu Sedum, z nichž již žádné neumím určit, nejsem specialista. Ačkoli je převýšení obrovské, je to jeden z nejpohodlnějších výstupů, jaký jsem kdy zažil, chvílemi dokonce běžím. Asi po hodině se dostávám do sedla pod nejvyššími vrcholky k horské chatě a začínám s hledáním. Nejdříve nacházím netřesk S. ballsii, má zde několik barevných forem, nicméně vytoužené Prometheum nikde. Mezitím doráží Michal a přidává se k hledání, nakonec jsem nucen potupně volat do Čech kolegovi netřeskářovi, který z našeho neúspěchu má očividnou radost, nicméně dává nám velmi přesné informace a záhy rostliny na vrcholu hory Koutsomitros nacházíme. Nejdříve jich vidíme jen pár, ale po chvíli nálezy přibývají. Rostliny rodu Prometheum jsou na rozdíl od netřesků poměrně chladnomilné, rostou na od slunce odvrácených severních stranách  pod hranou hřebenu, je zde citelně chladněji a vlhko. Z těchto skutečností je nutné vycházet i při pěstování všech zástupců rodu Prometheum. Doprovodnou vegetaci tvoří různé rozchodníky, nedaleko rostou kyvory (Ceterach sp.), tuto teplomilnou kapradinu jsem takto vysoko ještě růst neviděl, stejně tak pryšec Euphorbia myrsitines, který jsem také doposud pokládal za teplomilný druh rostliny. Na slunečných místech rostou S. ballsii, které je zde velmi variabilní.

Sedum sp.
Ceterach officinarum (?) - nejvýše položená lokalita, kterou znám
Sedum atratum 
Vrchol hory Koutsomitros
Sempervivum marmoreum subsp. ballsii je v Pindosu endemické

Lokalita Prometheum tymphaeum
Prometheum tymphaeum

P. tymphaeum (vlevo) a S. marmoreum subsp. ballsii (vpravo)


P. tymphaeum a Euphorbia myrsitines


Dle mých zkušeností není tento druh nijak náročný na pěstování, pouze je nutné vycházet z uvedených skutečností o nalezišti a rostliny nevystavovat přímému slunečnímu úpalu, který může rostliny úplně zahubit anebo zastavit jejich růst. Vhodná je východní či západní expozice, kam svítí slunce pouze po část dne, rostliny pak prosperují a nádherně se vybarvují. 

Žádné komentáře:

Okomentovat