úterý 20. prosince 2011

Sedum krajinae Domin

Rostlina, o níž je tento příspěvek není žádný skalničkářský či sukulentářský špek, i přes veškerou lobby, která by za její pěstování byla vynaložena věřím, že nezdomácní u každého druhého pěstitele, nicméně jedná se o rostlinu mimořádně zajímavou, popsanou za první republiky jedním naším významným botanikem, a také o rostlinu prakticky neznámou a velmi vzácnou, a to i mezi samotnými specialisty na rod Sedum. Proto si myslím, že je jí záhodnou věnovat alespoň tuto krátkou zmínku u mne na blogu :-). 
O tomto rozchodníku jsem se poprvé dočetl v jedné staré knize o skalničkách. Na tom by nebylo nic zvláštního kromě toho, že se jednalo o téměř neznámý druh nic až tak zajímavého, kdyby v knize nebyla zmínka o jeho výskytu, dle ní se totiž mělo jednat o subendemit nejjižnějšího Slovenska a severu Maďarska. Po delší době jsem se o onen rozchodník začal opět zajímat, jsem při pátrání po internetu nenalezl téměř nic, snad jen s výjimkou dvou fotografií, a později článku s popisem rostliny a výčtem známých lokalit na Slovensku. Na jednom kaktusářském diskusním fóru jsem při diskusi o rozchodnících nadhodil toto jméno jednomu kolegovi ze slovenských Košic, ten o lokalitách této rostliny věděl a její dva sběry mi poslal. Jedná se o mimořádně zajímavou sbírkovou raritu. V současnosti není tento druh botanickým světem příliš uznáván a je řazen buď jako synonymum k široce rozšířenému a velmi variabilnímu Sedum acre či jako jeho subspecie (Dostál 1948). Na rozdíl od S. acre má výrazné odstálé listy a působí celkově „ježatým“ dojmem. Celkový areál není přesně znám, zřejmě bude omezen pouze na zmíněnou oblast Slovenska a Maďarska. Roste především na teplých nízko položených lokalitách panonské oblasti, výjimečně i v karpatské oblasti (např. Hronský Beňadik ve Štiavnických vrších). Lokalit zřejmě bude více, viz mé rosliny z východu Slovenska, kde není původně uváděn. Žel na svou letošní cestu za netřesky na střední a jižní Slovensko jsem nejel řádně teoreticky připraven, tudíž jsem až doma zjistil, že jsem kolem několika lokalit doslova prošel (!), což mne hodně mrzelo a nestalo se tak poprvé.
Pěstování nemá žádná výrazná specifika, rostlina se spokojí se standartními podmínkami jako jiné nenáročné rozchodníky, při výsadbě do skalky je vzhledem k původu rostliny doporučováno teplejší a sušší místo. Pozor je dobré dát, pokud pěstujete více druhů rozchodníků pohromadě na křížení a následné plevelení kultury různorodými kříženci, kteří při nedostatku pozornosti mohou "splynout" se sbírkovými rostlinami a znehodnotit tak původně botanicky cennou sbírku.                                                                       


Poděkování: velmi rád by zde na tomto místě poděkoval kolegovi Filipovi Spanyikovi, který poskytl svolení k publikaci jím v přírodě pořízených fotografií, těším se na další spolupráci.


Sedum krajinae - detail rostliny v kultuře, zde je krásně vidět morfologická odlišnost od S. acre, nicméně není to zřejmě důvod k ponechání rostliny jakožto druhu
S. krajinae na lokalitě ve Slovenském krasu (foto Filip Spanyik)
S. krajinae na lokalitě ve S. krasu - jiná rostlina (foto Filip Spanyik)

1 komentář: